Herstel door voeding is meetbaar

 

Er verschijnt steeds meer inzicht binnen de wetenschap hoezeer ons voedsel en dan met name de samenstelling van onze voeding de samenstelling van het microbioom bepaald. Deze uit het Engels afkomstige term, microbioom, wordt gebruikt om het geheel aan micro-organismen in ons darmstelsel mee aan te duiden.

Wie een deskundige rondgang wil hebben in de snel groeiende wetenschappelijke inzichten over de enorme invloed van het microbioom op onze totale stofwisseling en daarmee op ons gezondheid, niet in de laatste plaats op de stofwisseling van onze hersenen, raad ik het lezenswaardige boek aan van bekende neuroloog David Perlmutter (e.a.) “Brain Maker” aan.

Voor nu enkele opmerkingen die verder uitgewerkt worden in de diverse workshops en webinars.

Over de samenstelling van het microbioom schrijft Perlmutter: “And it turns out that the population of bacteria in the gut directly affects the stimulation and function of the cells along the vagus nerve. Some of the gut’s microbes can actually release chemical messengers , just as our neurons do, that speak to the brain in their own language through the vagus nerve.”

De N. Vagus is niet alleen verantwoordelijk voor de aansturing van de hele spijsvertering maar zorgt ook voor een belangrijke informatie verwerking van de spijsvertering naar de hersenen toe. Dit benadrukt niet allen het enorme belang van een gezond microbioom maar ook van een goed functionerende vagus.

Een helder inzicht in het functioneren van de vagus is in deze stressvolle tijd geen luxe maar noodzaak voor iedereen die te maken heeft met de gezondheid van mensen. De RMSSD, een afgeleide van de HRV (hartslagvariatie) is een directe maat voor de functie van het parasympatische deel van het autonome zenuwstelsel en daarmee van de functie van de N. Vagus in het bijzonder.
 

 

Bovenstaande afbeelding laat een voorbeeld zien van de HRV analyse van iemand die over de hele meetperiode ( 4 etmalen) een opmerkelijk lage RMMSD in de nacht heeft. De leeftijd-gerelateerde ondergrens is 17 en daar zit ze op of maar net boven. Het verschil met de waarde overdag is derhalve in alle gevallen maar matig. Als je bedenkt dat er ook mensen zijn met een nachtelijke RMSSD van boven de 90 dan is er niet veel kennis voor nodig om te beseffen dat hier sprake is van een slechte parasympaticus functie en vooral een slechte N. Vagus activiteit. Slecht herstel dus, maar ook een ónderprikkeling van de hele spijsvertering. Als zo iemand allerlei spijsverteringsklachten heeft zal behandeling geen of marginaal effect hebben als de N. Vagus functie in de behandeling niet een centrale rol speelt.

Ook is er een groeiend aantal publicaties die aangeeft dat de samenstelling van het microbioom gunstig beïnvloed wordt door een grotere diversiteit van het voedselaanbod.

Biocoherence komt met een bijzondere multi in de vorm van een poeder mengsel (gevriesdroogd) van een grote diversiteit aan groente en fruitsoorten. Deze mix kan uitstekend dienen als maaltijdvervanger en maakt het intermitterend vasten tot een eenvoudige opgave, maar ook is het een ideale manier om eenvoudig en betaalbaar de voedsel diversiteit dagelijks enorm te verhogen met alle positieve gevolgen van dien voor het microbioom en daarmee voor de stofwisseling en de hersenfuncties in het bijzonder.

In de HRV verdiepingsworskhop van dinsdag 11 april wordt o.a. ook uitvoerig ingegaan op de relatie HRV meting en N. Vagus activiteit en worden ook diverse manieren besproken die ingezet kunnen worden om uw cliënt zelf de N. Vagus te laten stimuleren.

Intermitterend vasten, periodieke calorie-restrictie verhoogt de activiteit van de N. Vagus. Om af te sluiten met een persoonlijke noot (Wim), de inzet van intermittent vasten heeft bij mij o.a. moeiteloos een gewichtsafname van bijna 20 kg gerealiseerd. (CCG Forum).

2017-04-19T16:42:50+00:00 5 april, 2017|Categorieën: HRV|0 Reacties

Geef een reactie