Je bekijkt nu Veel stress is helemaal niet erg!

Veel stress is helemaal niet erg!

  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:1 reactie

Op 17 maart a.s. is het de internationale dag van de slaap “World Sleep Day”.

In deze tijd zeker niet overbodig om aandacht te besteden aan de slaap. Al in 2014 publiceerden slaapwetenschappers een internationale studie in het vakblad Sleep Medicine waarin werd geconstateerd dat het niet goed gesteld is met de slaap van de westerse mens. En recentelijk verscheen het zeer lezenswaardige boek over slaap “The Sleep Revolution” van Arianna Huffington (https://ccgforum.com/category/slaap/).

Maar is het voldoende als uw patiënten of cliënten melden bij navraag dat ze goed slapen? Nee, helaas, want ‘goed slapen’ en ‘herstellen’ zijn bepaald niet synoniem met elkaar. En toch is het van groot belang voor iedere hulpverlener om te weten of uw client goed herstelt in de nacht. Slecht herstellen betekent dat voor de meeste zo niet alle interventies geldt dat het “dweilen met de kraan open” is.

De 72uurs HRV meting van Firstbeat is in deze stressvolle tijd een uiterst belangrijk meetsysteem dat realtime de balans tussen activiteiten (lees “stress) en herstel in kaart brengt. Het laat gedetailleerd zien of er voldoende herstel is gedurende de nachten en als dat niet zo is, kan het eventueel een link leggen naar gedrag.

In het eerder genoemd onderzoek wijzen de onderzoekers op een reeks van gedragingen en gewoonten die negatief op slaap en herstel werken. Ook Huffington besteedt daar ruim aandacht aan.

En wanneer het herstel inderdaad onvoldoende is, zoals in bovenstaande grafiek,  en het is niet gedrag-gerelateerd, wat dan? Dan wordt het voor alle complementaire artsen en therapeuten een belangrijke uitdaging. Het betekent immers dat er in de neurofysiogische aansturing het een en ander mis gaat.

We kunnen het niet genoeg benadrukken: het gaat feitelijk niet om de vraag hoeveel stress iemand heeft. De cruciale vraag is of er voldoende hoogwaardig herstel tegenover staat. En daarom is het in kaart brengen van de hoeveelheid en de kwaliteit van het herstel voor iedere arts of therapeut die naar het geheel wil kijken, geen luxe maar noodzaak.

Op 14 maart 2017 houden we een webinar over Burnout en Stress. Het onderwerp kan niet zinvol benaderd worden zonder het belang van slaap en herstel daarin mee te nemen. De benadering van burnout is in de regel erg eenzijdig. Er wordt wel aandacht besteed aan het cognitieve stuk, aan grenzen stellen en time management, maar de fysiologische kant van het verhaal wordt vaak vergeten. En als het niet vergeten wordt dan is er doorgaans te weinig maatwerk, afgestemd op de unieke individuele situatie. Burnout is met name ook een serieuze fysiologische ontregeling en zonder de gerichte aanpak daarvan zal iemand niet meer een normale belastbaarheid terug krijgen. Zowel de Firstbeat HRV meting als de HMA (Haarmineralen analyse) kunnen hier een fundamentele rol spelen. U kunt zich aanmelden per email. Doe het snel, het aantal plaatsen is beperkt!

Dit bericht heeft één reactie

  1. Jeanet Looijen

    Het boek van Arianna Stassinopoulos Huffington is er ook in het nederlands:
    De slaaprevolutie : het belang van slaap, rust & herstel

Geef een reactie