Hoe heeft een tekort aan neurotransmitters invloed op gedrag, stemming, concentratie en motivatie?

NEUROTRANSMITTERS zijn stoffen in de hersenen die informatie overdragen tussen het lichaam en de hersenen. Ze dragen signalen over tussen de zenuwcellen, neuronen genoemd. De hersenen gebruiken de neurotransmitter om het ahrt te vertellen om te kloppen, de longen om te ademen, en de maag het voedsel te verteren. Ze beïnvloeden ook je stemming, de slaap, de concentratie, je gewicht, en ze veroorzaken een groot aantal bijwerkingen als de concentraties uit balans zijn. Het tekort aan neurotransmitters kan op verschillende manieren worden hersteld. De voorzichtige inschattingen zijn dat meer dan 75% van de bevolking een sub-optimale balans in de neurotransmitters heeft. Stress, een slecht dieet, genetische samenstelling, drugs (incl. medicijnen), alcohol en cafeïne gebruik spelen hier een zeer grote rol.

Er zijn twee soorten neurotransmitters – REMMEND en STIMULEREND. Stimulerende neurotransmitters zijn niet per definitie stimulerend, ze stimuleren de hersenen tot actie. De remmende neurotransmitters helpen rustig zijn worden. Ze beïnvloeden de stemming op een gunstige manier, en kunnen ook snel uitgeput raken wanneer de stimulerende neurotransmitters overactief zijn.

Remmende Neurotransmitters

SEROTONINE is een remmende neurotransmitter. Een voldoende hoeveelheid is noodzakelijk voor een stabiele stemming en ook een overmatige hoeveelheid stimulerende neurotransmitters op te vangen. Wanneer mensen stimulerende medicatie gebruikt, of heel veel koffie nodig heeft, kan een aanvulling van uw serotonine gehalte nodig zijn. Serotonine reguleert veel andere processen, zoals de koolhydraatbehoefte, het slaapritme, pijn controle en een goede vertering. Lage niveaus worden ook in verband gebracht met een verminderde weerstand.

GABA is een remmende neurotransmitter dat ook het natuurlijke valium wordt genoemd. Wanneer GABA uit balans is (te hoog of te laag) wordt dat vaak veroorzaakt door een overmaat aan stimulerende neurotransmitters.

DOPAMINE is een speciaal neurotransmitter omdat het zowel stimulerend als remmend kan werken. Het ondersteunt bij depressies, maar ook bij een goede concentratie.

Stimulerende Neurotransmitters

DOPAMINE is onze belangrijkste neurotransmitter om te helpen concentreren. Wanneer het te laag of te hoog is kunnen we concentratieproblemen hebben, verschillende zaken eenvoudig vergeten, dagdromen of goed bij de les blijven. Dopamine is ook verantwoordelijk voor onze ‘drive’ om zaken af te maken – onze motivatie.  Stimulerende middelen zoals medicijnen voor ADD/ADHD en cafeïne verhogen de concentratie in onze zenuw-synaps zodat de concentratie toeneemt. Helaas zijn deze effecten maar tijdelijk, en veroorzaakt dit een afname van het dopamine gehalte in de tijd.

NOREPINEPHRINE is een stimulerende neurotransmitter dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van een groot aantal processen in het lichaam. Het helpt ook om epinephrine aan te maken. Bij verhoogde concentraties is het echter ook verantwoordelijk voor angstgevoelens, en ook voor stemmingsdempende effecten. Lage concentraties norepinephrine worden ook in verband gebracht met een laag energie niveau, en concentratie afname en een goed slaapritme.

EPINEPHRINE is een stimulerende neurotransmitter dat reageert op stress.  Deze neurotransmitter is vaak verhoogd wanneer er ADHD symptomen aanwezig zijn.  Langdurige stress en slaapproblemen veroorzaken een tekort aan epinephrine Epinephrine reguleert ook het hartritme en de bloeddruk.

Ontdek uw neurotransmitter profiel door het invullen van de vragenlijst!

Beantwoord elke vraag door ja of nee te kiezen. Schrijf op de daarvoor bestemde plekken het aantal keer dat je JA hebt ingevuld.

De vragenlijst bestaat uit 2 delen. Beantwoord de vragen in deel 1 zoals je je meestal voelt. Als je bijvoorbeeld een keer een nacht slecht geslapen hebt en je moe voelt die dag maar dat niet regel is, beantwoord dan de vraag gebaseerd op hoe je je normaliter voelt.

Het tweede deel van de vragenlijst zal vaststellen of je een tekort hebt in één van de vier neurotransmitters, inclusief degene die bij jou dominant is. Veel vragen zullen gerelateerd zijn aan klachten die je zou kunnen ervaren.  Beantwoord de vragen met betrekking tot hoe je je nu voelt. Het maakt niet uit hoe lang je deze symptomen al ervaart of zelfs of je het vandaag pas voor het eerst opmerkt.

BELANGRIJK: Deze vragenlijst kan alleen worden ingevuld wanneer u door uw therapeut bent verwezen naar deze site. U bent verplicht de naam en het email adres van uw therapeut op te geven. De uitslag van deze vragenlijst wordt naar uw therapeut gestuurd.