intestinal research

Verterings- en darmonderzoek

Een combinatie van vragenlijsten, uitslag van de HMA en HRV,
samen met bloed- en ontlastingsonderzoek

Verterings- en darmonderzoek

Onderzoek naar verteringsproblemen in de darm kan tijdrovend en complex zijn. Er zijn een groot aantal organen bij de vertering betrokken, en de gevolgen van een niet optimale vertering hebben ook effecten op andere regelsystemen, waaronder de hersenen en het immuunsysteem. Het is dan belangrijk het onderzoek in een logische volgorde te plaatsen, en net zoals bij de vervuiling in een stromende beek, de oorsprong van een vervuiling te vinden.

STRESS BEPAALT EEN GOEDE START VAN DE VERTERING

Op zoek naar de bron van de problemen

In het platform ‘MyHealth’ start de therapeut altijd met een vragenlijst eetgewoonten en klachten die optreden bij de spijsvertering. Deze resultaten worden naast het functioneren van het neuro-hormonale systeem gelegd (stress) die uit de HMA en de HRV-analyses wordt afgeleid. Drie grote issues treden vaak op bij het begin van de spijsvertering. Het eerste probleem is een tekort aan maagzuur, waarbij ook de maagwand geïrriteerd kan zijn als je medicijnen gebruikt of maagzuurremmers gebruikt. Het tweede probleem is SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm). De bacteriën gebruiken dan het voedsel dat bedoeld is voor het lichaam. Het resultaat is ondergewicht. Vaak wordt antibiotica ingezet voor een snel resultaat. Wij zijn hier geen voorstander van, en werken liever in samenwerking met diëtisten aan een natuurlijk dieetadvies. Het derde probleem kan een nutriënten-tekort zijn (bijv Magnesium, Zink, Calcium, IJzer en vitamine B12) waarbij het lichaam onvoldoende galzuren en enzymen aanmaakt. Het vitamine B12 tekort kan ook worden vastgesteld met een vragenlijst die in het platform ‘MyHealth’ aanwezig is. De inzet van enzymen kan een goede tijdelijke overbrugging zijn om de darmen tot rust te brengen.

GOEDE EN SLECHTE BACTERIËN IN DE DIKKE DARM

Divers bloed en ontlastingsonderzoek

De dikke darm is verantwoordelijk voor het tweede deel van de vertering waarbij voedsel dat niet enzymatisch kan worden afgebroken wordt gefermenteerd door ‘goede bacteriën’, en water en zout worden onttrokken zodat de brij dikker wordt.

Elk persoon heeft een unieke samenstelling microben; maar in wetenschappelijke literatuur zijn er relaties te vinden tussen bepaalde klachten en de aan- of afwezigheid van bepaalde bacteriën. Het meest bekend is de rol van noodzakelijke melkzuurbacteriën of bifidobacteriën, die ook voorkomen dat ‘slechte’ bacteriën de overhand kunnen krijgen. Maar ook de aanwezigheid van bacteriën die de darmwand gezond houden (productie van boterzuur), of bacteriën die de celwand beschadigen (vaak rottingsprocessen) bepalen uiteindelijk de gezondheid van de darmwand, én of de vertering zelf goed verloopt. Wanneer de darmwand zelf geïrriteerd of zelfs “lek” raakt, kunnen er ontstekingen en infecties ontstaan, en treden er allergieën en intoleranties op.  Wij assisteren Professionals met verschillende testen die hiervoor beschikbaar zijn.

VERSCHILLENDE TESTEN WIJZEN DE WEG

Uitgebreide interpretatie

Ook bij darmklachten raden we aan om altijd een HRV en HMA analyse uit te voeren. De mate van de stresstoestand van het lichaam, maar ook mogelijke tekorten geven al heel veel inzicht in de bron van de problemen. Aanvullende analyses kunnen daarna plaats vinden. Dit zijn bijvoorbeeld de uitgebreide darmcheck (algemene verteringsparameters), een specifieke Zonuline test (controle van ‘lekkende darm’). Wanneer het noodzakelijk is om de gehele microbioom samenstelling te onderzoeken, bieden we ook deze test aan. De rapportages van het laboratorium worden tijdens de intervisie met de professionals besproken. Ook werken we samen met dietisten die de persoonlijke begeleiding verzorgen bij specifieke dieetadviezen.

Een therapeut ontvangt een uitgebreide rapportage die wordt toegelicht of wordt besproken tijdens de intervisie.

Vraag de verschillende analyses eenvoudig aan

De noodzakelijke analyses kunnen worden aangevraagd door therapeuten die wanneer ze bij ons zijn geregistreerd, deze analyse via onze webshop kunnen bestellen.

De verschillende analyses kunnen ook worden aangevraagd door consumenten die actief bezig zijn met hun gezondheid en vitaliteit en niet onder behandeling zijn van een therapeut. Afhankelijk van de uitslag van de analyses zullen we na een toelichting u adviseren om begeleiding te zoeken bij de gezondheidsprofessionals zijn bij ons zijn aangesloten.