Maag- darmgezondheid

Een goede vertering van voedsel is cruciaal voor uw energie,
uw weerstand en uw mentale gezondheid

Vertering van voedsel

Bij de spijsvertering zijn verschillende organen betrokken, waarbij in 24-48 uur ons voedsel wordt verwerkt tot energie en nuttige bouwstenen, en waarna het afval het lichaam in de vorm van ontlasting, via de endeldarm, weer verlaat. Alles wat we eten dient in de loop van de vertering afgebroken te worden tot de kleinste eenheden die geschikt zijn voor opname. Snelheid van doorvoer, enzymen en de inwerking van bacteriën maken allemaal onderdeel uit van dit delicate proces.

ZOVEEL ORGANEN? DAT VRAAGT OM MOEILIJKHEDEN?

De vertering

Het begint in mond, waarbij speekselenzymen de eerste hydrolyse van koolhydraten en eiwitten verzorgen. Na het transport door de slokdarm naar de maag wordt het voedsel gemengd met maagsap. Zoutzuur en enzymen breken in 3 uur tijd voedsel af en bacteriën worden gedood. In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats. De alvleesklier en galblaas produceren hiervoor de noodzakelijke enzymen en het voedsel wordt afgebroken tot voedingstoffen die via de darmwand in het bloed komen.

Via het bloed komen deze voedingsstoffen in de lever die ze omzet in bouwstoffen of in energie. De lever maakt ook galzuren. Deze galzuren worden opgeslagen in de galblaas en afgegeven aan de dunne darm wanneer en veel vet voedsel is ingenomen. De alvleesklier produceert alvleesklier sap met spijsverteringsenzymen (koolhydraten, suikers, vetten en eiwitafbraak). Ook produceert de alvleesklier o.a. de hormonen insuline en glucagon die worden afgegeven aan het bloed. Deze hormonen reguleren de stofwisseling van glucose, vetten en eiwitten.

Voedsel dat niet verteerd kan worden, wordt in de dikke darm gefermenteerd door ‘goede’ bacteriën die er ook voor zorgen dat schadelijke bacteriën geen kans krijgen. Water en zouten worden uit de brei onttrokken. Uiteindelijk verlaat het restant via de endeldarm ons lichaam.

ZUURGRAAD, ENZYMEN, EN EEN STABIEL MICROBIOOM ZIJN ESSENTIEEL

Onbalans in het verteringssysteem

De werking van de spijsvertering staat onder directe invloed van de parasympaticus tak van het autonome zenuwstelsel (N. Vagus). Bij een zwakke vagus functie wordt de vertering onvoldoende geactiveerd. Gevolgen zijn: te weinig maagzuur, te weinig enzymen en een geringe bewegelijkheid van de darmen. Hierdoor ontstaat rotting en gisting, overmatige productie van toxische afvalproducten, verstoring van het microbioom, gebrekkige beschikbaarheid en opname van voedingsstoffen, overbelasting van de lever etc. Schadelijke bacteriën of gisten (zoals Candida) krijgen daardoor meer kans zich te ontwikkelen.
De meeste mensen met maagzuurklachten hebben alleen op momenten een te hoge productie maar als regel is er een tekort. Dit kan door een eenvoudig maagzuur-provocatietest worden aangetoond. Deze situatie kan nog verslechteren door het gebruik van maagzuur-remmers, tekort aan belangrijke nutriënten, e.d. 

De vragenlijsten op “MyHealth” geven u snel inzicht of het lichaam voldoende enzymen aanmaakt om de dunne darm goed te laten werken. Om de interventie te ondersteunen bieden we de producten van Houston enzymes aan. Deze portfolio biedt superieure ondersteuning om zowel de dunne als dikker darm versneld weer op orde te brengen

De darm bezit een eigen immuunsysteem (GALT) dat erg bepalend is voor de immuunfunctie op het niveau van huid en slijmvliezen. Er kunnen gemakkelijk secundaire klachten ontstaan zoals overmatige slijmproductie en verhoogde infectiegevoeligheid in de luchtwegen, in het urogenitale stelsel of huidklachten.
Diverse neurotransmitters worden in de darm gevormd. Ook de invloed om het neuro-hormonale systeem is nadrukkelijk aanwezig. Zo zijn alle regulatie processen onderling nauw en op een complexe wijze met elkaar verbonden.

We ondersteunen u met verschillende darmonderzoeksmethodieken, variërend van het klassieke ontlastingsonderzoek (ontstekings-parameters) tot een complete Microbioom Analyse waarin we specifieke microben analyseren en vaststellen waar de problemen liggen.

WIJ LEGGEN U GRAAG UIT HOE MET DE VRAGENLIJSTEN IN HET MYHEALTH PLATFORM EN ONDERSTEUNENDE ANALYSES MAAG- EN DARMGEZONDHEID KAN WORDEN VASTGESTELD

We hebben diverse analysemethoden voor u om zo een nauwkeurig beeld te krijgen van de gezondheid van uw cliënten. Met de vragenlijsten in het MyHealth Platform heeft u extra tools om zo een nog betere en gerichtere diagnose te kunnen stellen. Vraag ons naar de mogelijkheden die bij u en uw praktijk passen.

 

BEKIJK WELKE ANDERE REGULATIEPROCESSEN NOG MEER VOOR ONZE MENTALE EN FYSIEKE GEZONDHEID ZORGEN