Je bekijkt nu Hoe snel kan iemand herstellen met een interventie?

Hoe snel kan iemand herstellen met een interventie?

  • Berichtcategorie:Algemeen

We staan op het punt staan een interventie te gaan verrichten met het oog op herstel van een cliënt/patiënt. Dan wordt er ook altijd gevraagd worden naar de prognose.

Hoelang verwacht je als professional dat de behandeling of begeleiding nodig zal zijn? Uiteraard is dat nooit exact aan te geven, maar Professionals schatten deze mogelijkheden in op basis van de informatie die we hebben en vergelijken de situatie met eerdere behandeltrajecten. Cruciaal is hierbij wat het vermógen tot herstel is. Hoe zijn de interne voorwaarden die noodzakelijk zijn voor herstel?

Aan de fysiologische kant is hierbij de functie van de 10e hersenzenuw, de Nervus Vagus van groot belang. En juist deze factor is zonder een objectief onderzoek nauwelijks betrouwbaar in te schatten. We weten dat het herstel voornamelijk in de slaap plaats vindt en als iemand aangeeft als regel goed te slapen zouden we kunnen denken dat het dús met het herstel ook wel goed zit. Niets is minder waar. De subjectieve slaapbeleving zegt niets over de objectieve hoeveelheid en kwaliteit van het herstel.

Een snelle en betrouwbare manier om de Vagale tonus, zoals dat wordt genoemd, te meten is een meerdaagse HRV meting. De Vagale tonus zegt iets over:

  • een objectief beeld over de stress/herstel balans gedurende het dagelijks leven,
  • de eventule invloed van lifestyle daarop,
  • en de kwaliteit van het herstel.

Onderstaand voorbeeld is illustratief, het betreft een man die aangeeft behoorlijk goed geslapen te hebben, toch is zowel de hoeveelheid herstel (slechts 1% van de nacht!) maar ook de kwaliteit van het herstel (gemiddelde HRV tijdens de slaap slechts 11 milliseconden) ernstig onvoldoende.

Wanneer bij een meerdaagse meting de gemiddelde HRV gedurende de slaap veel te laag is, duidt dit op een structureel te lage Vagale tonus.
De N. Vagus speelt een zeer belangrijke rol in het functioneren van de ‘Gut-Brain axis’. Darmgezondheid in de breedste zijn van het woord is belangrijk voor o.a. de conditie van de N. Vagus.

Niet verwonderlijk dat er heel veel mensen met chronische klachten zijn bij wie de Vagale tonus onvoldoende of zelfs slecht is. Een behandeling van een patiënt/cliënt met een lage Vagale tonus zal aanzienlijk meer tijd in beslag nemen in vergelijking met een normale Vagale tonus.
Dit maakt de meerdaagse HRV meting veelal tot een noodzakelijke analyse instrument met belangrijke impact op een betrouwbare prognose.