Je bekijkt nu HRV en Nervus Vagus stimulatie

HRV en Nervus Vagus stimulatie

 • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
 • Bericht reacties:1 reactie

De bijzondere waarde van de meerdaagse HRV meting is dat het een betrouwbaar inzicht verschaft in de fysiologie van het autonome zenuwstelsel (ANS) gedurende de normale dagelijkse bezigheden. En aangezien het ANS één van de belangrijke regelsystemen is met een directe koppeling met stress en de reactie van het organisme erop, is het een prachtig instrument om de invloed van stress op persoonlijk niveau in kaart te brengen. Meer nog dan dit is het ongeëvenaard effectief om de hoeveelheid en de kwaliteit van het herstel van individuen en de rol van de Nervus vagus inzichtelijk te maken. Aspecten van ons functioneren waarvan keer op keer blijkt dat mensen die met geen mogelijkheid zelf betrouwbaar kunnen inschatten.

Speciale aandacht dit keer voor de relatie N. Vagus functie en de HRV analyse. De N. Vagus, ook wel de 10e hersenzenuw genoemd, is de hoofdcomponent van het parasympatische systeem van het ANS. Het belang van een normale N. Vagus functie behoeft weinig toelichting, maar kan eenvoudig geïllustreerd worden aan de hand van het omvangrijke aantal wetenschappelijke publicaties over het onderwerp N. Vagus en gezondheid.

Er is wetenschappelijk consensus over het gegeven dat de gemiddelde nachtelijke HRV waarde (RMSSD) een directe maat is voor de activiteit van de N. Vagus.

Deze waarde (de RMMSD in de nacht) heeft een leeftijdsafhankelijke ondergrens.

In het volgende voorbeeld is die grens 15 ms.

 

 

Het betreft de behandeling van een vrouw met een kanker voorgeschiedenis. Zoals in de bovenstaande afbeelding te zien is was er aanvankelijk sprake van een slecht herstel en een te lage gemiddelde RMSSD ’s nachts (=13 ms). Er was dus sprake van een slechte N. Vagus functie. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de N. Vagus functie direct van invloed is op de prognose bij kanker. Een beter N. Vagus functie geeft een betere prognose.

Bij de behandeling/begeleiding van iemand met kanker in de voorgeschiedenis is het derhalve altijd van belang om te weten hoe het met de N. Vagus functie gesteld.

Hier zien we een voorbeeld van het resultaat na ca. 11 maanden behandeling, waarbij de RMSSD ’s nachts verbeterd is tot boven de leeftijdsafhankelijke ondergrens naar 22 ms en de totale Lifestyle Assessment score van 20/100 verbetert naar 63/100.

Het verbeteren van een slechte N. Vagus functie heeft tijd nodig, maar lukt vervolgens alleen met de juiste interventie. We hebben hiervoor een protocol ontwikkeld dat we hier vanwege de strenge wetgeving niet kunnen afdrukken. Professionals kunnen dit protocol opvragen door ons een e-mail te sturen!

Dit bericht heeft één reactie

 1. Thera Criens

  Beste,

  Bedankt voor jullie Nieuwsbrief. Graag zou ik het protocol ontvangen voor het verbeteren van een slechte N.Vagus functie.
  Ik ben bij jullie bekend met mijn praktijk voor natuurgeneeskundige behandeling en lichaamsgerichte therapieen.

  Alsvast veel dank.

Geef een reactie