Je bekijkt nu Het Pioppi dieet, méér dan een dieet?
Pioppi dieet

Het Pioppi dieet, méér dan een dieet?

  • Berichtcategorie:Algemeen / HRV
  • Bericht reacties:1 reactie

Op 2 oktober jl. kwam het programma “Dokters van morgen” (AVRO/TROS NPO1) met een spraakmakende uitzending over het “Pioppi dieet”. De zoveelste dieet hype of een ontwikkeling die serieus aandacht verdient?

Wat ons betreft, het laatste. Het Pioppi dieet is ontwikkeld door de cardioloog Dr. Aseem Malhorta. Een cardioloog die er niet voor terugschrikt om tegen de heersende stroming in de reguliere geneeskunde al lang bestaande inzichten over de werkelijke oorzaken van het metabool syndroom (hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes) te promoten. Daarbij grijpt hij terug op de opmerkelijke gezondheid van de inwoners van het Zuid-Italiaanse vissersplaatsje Pioppi.

Terecht merken de auteurs van het gelijknamige boek op dat het om meer gaat dan alleen gezonde voeding. De ondertiteling van het boek “Het Pioppi dieet” spreekt van een lifestyle plan. Het gaat om het eet, slaap én voedingspatroon van de inwoners van dit inmiddels wereldberoemde plaatsje waar de inwoners opmerkelijk oud worden en doorgaans in een prima conditie. Het menu is eenvoudig (pure ingrediënten), vers, en valt in de categorie LCHF (Low Carb High Fat). Het leven is er rustig, de mensen zijn met weinig tevreden en er is weinig stress.

Dat laatste is van groot belang. We kunnen nog zo gezond eten maar als het lichaam in een doorlopende stress modus staat wordt die voeding toch echt ánders verwerkt in de stofwisseling dan goed voor ons is. We weten dat de hele spijsvertering aangestuurd wordt door de parasympaticus tak van het autonome zenuwstelsel. Systeemdenker en architect van het bijzondere systeem model “Biomatrix theory’ prof. G.G. Jàros (Australië), had het in dit verband altijd over ‘a parasympathetic meal’, daarmee verwijzend naar de vereiste interne setting voor het optimaal benutten van voeding.

En het is juist het functioneren van de parasympaticus in ons lichaam die, in de hectische wereld búiten Pioppi, zo enorm onder druk staat.

Verontrustend vaak zien we aan de hand van de HRV Lifestyle analyse dat mensen, en niet zelden zónder het zelf te beseffen, onvoldoende tot slecht herstellen. Anders gezegd, deze mensen hebben een vorm van sympaticus dominantie. Afbeelding 1 is daar een willekeurig voorbeeld van. Deze persoon heeft slechts 13% van de nacht herstel en dan ook nog eens van een zeer lage kwaliteit. Over het hele etmaal wordt slechts 4% herstel bereikt in plaats van de gewenste 30%. De lage ‘Quality of Recovery’ (15 ms) is een directe maat voor het functioneren van de Nervus Vagus (hoofdbundel van het parasympatische systeem) en die is slecht. Hier is het nuttig effect van het Pioppi dieet per definitie beperkt omdat een ‘parasympathetic meal’ niet tot de reële mogelijkheden behoort.

Ofwel: Gezond eten: Heel belangrijk!   Goed herstellen van stress?: Nog belangrijker!

Dit bericht heeft één reactie

  1. Helemaal mee eens! Je bent niet wat je eet, maar wat je verteert! En dat lukt alleen in de parasympatische toestand.
    En het is niet zo moeilijk als het lijkt.. de tijd nemen om goed te kauwen is al een belangrijk begin.

Geef een reactie