Je bekijkt nu “Teveel vitamine B6 kan leiden tot neurologische klachten” aldus RADAR

“Teveel vitamine B6 kan leiden tot neurologische klachten” aldus RADAR

Een gelijkwaardige titel zou kunnen zijn: “Hoe slechte journalistiek kan leiden tot onrust onder de bevolking”.

Want slechte journalistiek dát was het, wat RADAR op 5 september de ether in zond over Vitamine B6. De conclusies van het onderzoek raakten zijn zeer discutabel, ondanks het opvoeren van de gelijknamige oud-politica Agnes Kant. Als twee verschijnselen min of meer gelijktijdig optreden wil dat nog niet zeggen dat er een directe causale (=oorzakelijke) relatie tussen die verschijnselen is. Dat strijdt met alle regels van de logica.

Als een groep mensen die last van neuropathie heeft ook vitamine B6 slikt en een deel van die mensen heeft ook nog eens een te hoge B6 waarde in het bloed dan zou je zeker kunnen vermoeden dat er een bepaalde relatie is. Maar daarmee weet je het nog niet zeker én er is nog geen enkele grond om te stellen dat er een simpele oorzakelijke relatie is. Laten we het illustreren aan de hand van een eenvoudig voorbeeld: In een grote plaats is een centrum voor fysiotherapie waar ze de mening zijn toegedaan dat mensen met klachten aan het bewegingsapparaat er goed aan doen om naast de behandeling wekelijks bouillon te eten die vers getrokken is van botten. Het gevolg is dat de slagerij zich mag verheugen in een dagelijkse toestroom van mensen die om botten voor de bouillon komen. Een plaatselijke journalist zit op een middag op het terras van een er tegenover gelegen café. Na verloop van tijd valt het hem op dat er wel erg veel mensen de slagerij bezoeken die slecht ter been zijn. Zeker als hij dat vergelijkt met de bezoekers van de daar naast gelegen kruidenier. Hij besluit een artikel te publiceren over de schadelijke gevolgen van vleesconsumptie voor het bewegingsapparaat van mensen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de klachten waar RADAR aan refereert eerder komen door een tekort aan vitamine B12 dan aan een teveel aan vitamine B6. Onze ervaringen in de praktijk hebben dit herhaalde malen kunnen bevestigen. Mensen met klachten en een te hoge B6 waarde in het bloed reageren uitstekend op de inname van goed opneembare vitamine B12. De B6 bloedwaarden dalen, óók als mensen gewoon doorgaan met de gelijktijdige inname van hun vitamine B6.