Je bekijkt nu Darmmicroben en obesitas

Darmmicroben en obesitas

  • Berichtcategorie:Algemeen

Een lopende internationale microbioomstudie heeft de individuele darmmicroben onthuld die geassocieerd zijn met zowel een lager als een hoger risico op een slechte gezondheid en obesitas, en de voedingsmiddelen die ze voeden, met enkele microben die zo nieuw zijn dat ze nog niet genoemd zijn.

Het onderzoeksteam zegt dat deze bevindingen over darmmicroben kunnen worden gebruikt om persoonlijk voedingsadvies te geven voor een betere gezondheid, op basis van darmmicrobioom testen. Ze analyseerden gedetailleerde gegevens over de samenstelling van het darmmicrobioom van de deelnemers, hun voedingsgewoonten en cardiometabole biomarkers in het bloed. Ze verzamelden microbioom-sequentiegegevens, gedetailleerde voedingsinformatie op de lange termijn en resultaten van honderden cardiometabole bloedmarkers van meer dan 1100 deelnemers in het VK. De resultaten laten zien dat de microben een grotere associatie hebben met biomarkers van metabole ziekten dan met andere factoren, zoals genetica.

Goede en slechte bugs

De gevonden duidelijke scheiding van darmmicroben in de verschillende clusters geassocieerd met ofwel gezonder plantaardig voedsel (zoals spinazie, zaden, tomaten, broccoli) of minder gezond plantaardig (sappen, gezoete dranken, geraffineerde granen) en dierlijk voedsel .

De gegevens waren gekoppeld aan gezond plantaardig voedsel, meestal inclusief butyraatproducenten, zoals Roseburia hominis, Agathobaculum butyriciproducens, Faecalibacterium prasunitzii en Anaerostipes hadrus, evenals niet-gecultiveerde soorten, waarvan wordt voorspeld dat ze dit metabolische vermogen hebben (Roseburia-bacterie CAG: 182 en Firmicutes-bacterie CAG: 95). Ook werden correlaties gevonden tussen minder gezonde plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen met Clostridium-soorten (Clostridium innocum, Clostridium symbiosum, Clostridium spiroforme, Clostridim leptum Clostridium saccharolyticum).

De scheiding van soorten naar dierlijk gezond voedsel (eieren, witte en vette vis) of dierlijk minder gezond voedsel (vleespastei, spek, zuiveldesserts) was ook duidelijk en overlapt met gegevens voor gezond en minder gezond plantaardig voedsel.

De diversiteit en kwaliteit van een gezond dieet was vooral voorspelbaar door het microbioom, wat het belang onderstreept van verder kijken dan alleen voedingsstoffen en afzonderlijke voedingsmiddelen in het microbioomonderzoek. Dr. Sarah Berry, co-auteur van het artikel, zei: “Als voedingswetenschapper is het opwindend om nieuwe darmmicroben te vinden die verband houden met specifiek voedsel en met metabolische gezondheid. Gezien de zeer persoonlijke samenstelling van het microbioom van elk individu, suggereert ons onderzoek dat we mogelijk ons ​​darmmicrobioom kunnen aanpassen om onze gezondheid te optimaliseren door het beste voedsel te kiezen voor onze unieke biologie.

Link met obesitas

De onderzoekers ontdekten ook dat het darmmicrobioom een ​​betere voorspeller is van postprandiale triglyceriden en insulineconcentraties dan van glucosespiegels. Ze rapporteren robuuste op microbiomen gebaseerde biomarkers van obesitas, evenals markers voor hart- en vaatziekten en verminderde glucosetolerantie, die risicofactoren zijn voor COVID.

Ze stellen: Onze machine learning-benadering wees uit dat visceraal vet sterker gekoppeld is aan de microbiële samenstelling van de darm dan BMI33, een bevinding die opnieuw werd gevalideerd bij Amerikaanse deelnemers. Sommige met obesitas geassocieerde taxa waren ook indicatoren van slechte voedingspatronen na correctie voor BMI (bijvoorbeeld Clostridium CAG: 58, Flavonifractor plautii), terwijl voedsel en inname-patronen, wat illustreert dat de microbioomkenmerken van voeding en obesitas elkaar overlappen maar niet identiek zijn.

Gepersonaliseerde voeding

Gezondheidswetenschappelijke start-up ZOE heeft deze baanbrekende ontdekkingen al vertaald in een microbioomtest thuis, die momenteel beschikbaar is in de VS en tegen het einde van het jaar beschikbaar zal zijn in het VK. Biocoherence Nederland biedt dit type microbioomanalyse aan als standaardservice voor zorgprofessionals die het microbioom van de cliënt analyseren als Regelsysteem in gezondheid en ziekte.

 

Bron: Nature Medicine, Microbiome-verbindingen met gastheermetabolisme en gewoon dieet 1098 personen met diepe fenotypen ”. https://doi.org/10.1038/s41591-20-01193-8