Je bekijkt nu Allergische klachten?  Niet alleen maar Histamine.

Allergische klachten?  Niet alleen maar Histamine.

  • Berichtcategorie:Algemeen

We denken bij allergische klachten vaak meteen aan histaminegevoeligheid. Maar onze unieke aanpak met een “Persoonlijk Patroon van Disregulatie” (PPD) onthult vaak dat er meer aan de hand is. Bij Biocoherence Nederland maken we gebruik van systeemdiagnostiek waarin samenhang in de ontregeling wordt bekeken. Hiermee kijken we niet alleen naar histamine, maar ook naar andere factoren, zoals een disbalans bij adenosine receptoren. Deze kunnen de allergische reactie versterken. Pas wanneer ook deze disbalans wordt aangepakt, zien we echt verbetering in afname van klachten.

Veel mensen, waaronder artsen en therapeuten, denken bij allergische klachten meteen aan histamine. Omdat histamine wel betrokken is bij allergische reacties wordt al te gemakkelijk een directe oorzaak-gevolg relatie veronderstelt. En dat klopt niet. De mens is, net als alle biologische systemen, een complex-dynamisch systeem. Dat wil zeggen dat die eenvoudige relaties niet bestaan. 

PPD: Een diagnose waarin samenhang in de ontregeling zichtbaar is

De mens is een zelf-organiserend systeem. Dit betekent dat er een wisselwerking tussen de cellen, organen en signaalmoleculen van het lichaam (bijvoorbeeld hormonen, neurotransmitters en cytokines) Dit vindt plaats op een dynamische en niet-lineaire manier en op specifieke knooppunten, waar verschillende biologische processen in gang worden gezet. Een voorbeeld is de biologische respons op een neurotransmitter die aan een receptor bindt, en waarbij een groot aantal verschillende cellulaire processen worden beïnvloed. Wanneer zo’n knooppunt ontregeld raakt, bijvoorbeeld door (epi)genetische, omgevings- of leefstijlfactoren, kan dit de capaciteit van het systeem verstoren om zijn intrinsieke doelen te bereiken. Die doelen kunnen bijvoorbeeld zijn: Het handhaven van een stabiele stemming, immuun functie of metabole balans. 

Ontregeling op deze knooppunten kan zich manifesteren in de vorm van duidelijke symptomen. De combinatie van ontregelde knooppunten is voor iedereen verschillend. We noemen dit een dynamische individuele ontregeling die we het “Persoonlijke Patroon van Disregulatie (PPD)” noemen. Met deze PPD-benadering in de diagnose reconstrueren we de samenhang van ontregeling. Deze holistische (=systemische) diagnose leidt tot persoonlijk maatwerk in de behandeling. 

Histamine

Bij allergische klachten speelt histamine een cruciale rol, maar als onderdeel van een grotere dynamische ontregeling. Histamine speelt een belangrijke rol in het lichaam, zowel in het immuunsysteem als in het zenuwstelsel. Het wordt via voeding opgenomen, door darmbacteriën geproduceerd, door lichaamscellen zelf geproduceerd en afgebroken door enzymen zoals DAO en HNMT. 

Ook ligt histamine opgeslagen in MAST cellen en is werkzaam via zogenaamde H1-, H2-, H3- en H4-histaminereceptoren op de celwand. Het beïnvloedt niet alleen allergische reacties, maar ook andere processen zoals maagzuurproductie en neurotransmissie.

Het PPD bij deze allergische klachten kan gedomineerd worden door een verstoorde histamine-receptor interactie. In die gevallen kan een behandeling die o.a. gericht is op herstel van deze interactie leiden tot herstel. Maar er kan ook sprake zijn van een versnelde MAST cel degranulatie, het uiteenvallen van deze blaasjes, waardoor de inhoud, waaronder histamine, bij geringe prikkels al vrij komt en zorgt voor histamine-gerelateerde klachten. In die gevallen werken de reguliere anti-histaminica (die werken op receptor niveau, vooral H1 en H2) niet of nauwelijks. 

Een stof die dan in onze PPD ook in beeld kan komen is adenosine. Adenosine is een belangrijk molecuul in de Purinerge stofwisseling en o.a. bekend geworden door het werk van prof. Naviaux (Cell-Danger Response). Verhoogde adenosine concentratie kan mastcellen destabiliseren door te binden aan de A2B- of A3-adenosinereceptoren, wat leidt tot verhoogde degranulatie en histamine-afgifte. Het PPD kan dus naast histamine ook getypeerd worden door disregulatie van adenosine wat leidt tot dezelfde klachten maar vraagt om een andere aanpak.

Voorbeeld uit de praktijk
Een cliënte kwam bij ons met uiteenlopende allergische klachten. Aanvankelijk werd de behandeling met name gericht op het herstel van de histamine-receptoren, wat zorgde voor een flinke verbetering. Toch bleef volledig herstel uit. Door het PPD grondiger in kaart te brengen, ontdekten we dat ook adenosine een rol speelde bij haar klachten. Toen de behandeling werd aangepast op basis van deze nieuwe inzichten, verdwenen de klachten volledig.

Conclusie
Deze resultaten laten zien hoe belangrijk het is om naar het totale patroon van disregulatie te kijken. Door grondig te analyseren wat er in het lichaam uit balans is, kunnen we met onze aanpak snel betere, en vooral duurzame resultaten behalen. Onze PPD-systeemdiagnose biedt diepgaand inzicht in de onderliggende reden van bijvoorbeeld allergische klachten en zorgt voor effectievere behandelingen.